Варна е най-големият град в Северна България и на Българското Черноморие, както и третият по население град в България. Разположен е в североизточната част на страната и е административен център на едноименните община и област. Броят на жителите му е 334 870 според преброяването от 2011 година. В древността на неговото място се намира гръцката колония Одесос. От 20 декември 1949 година до 20 октомври 1956 година градът носи името Сталин. Предполага се, че сегашното му име идва от думата „вар“, означаваща минерален извор.
Наричан „морската столица“ или „лятната столица на България“, Варна е също така важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие, както и университетски град и морско пристанище. На територията му са разположени седалището на Държавната агенция „Морска администрация” и Адмиралтейството на Българската армия.
Сред по-известните международни културни мероприятия, които се провеждат в града, са театралният фестивал „Варненско лято“, музикалният фестивал „Варненско лято“, балетният конкурс, джаз-фестивалът „Варненско лято“, кинофестивалът „Любовта е лудост“, куклен фестивал "Златният делфин", както и Август в изкуствата, Видеохолика и други. В Археологическия музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, принадлежащо на Култура Варна.