Благоевград

 

 

Благоевград (до 1950 г. Го̀рна Джумая̀) е икономически, културен и образователен център на Югозападна България и главен град на едноименните област и община. Разположен е в долината на Струма в полите на Рила планина и е в непосредствена близост до Пирин планина. Известен е с трите висши училища — Югозападен университет „Неофит Рилски“, Американски университет в България и Колеж по туризъм - Благоевград.
 
Благоевград е разположен в средното течение на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в Благоевградската котловина между планините Рила и Влахина.
Градът е разположен на транспортен коридор 4,  европейски път E79 - отдалечен е на 31 km път от Република Македония, 83 km от Гърция, 88 km от Сърбия. Разстоянието до София е 96 km, до Пловдив - 193 km, до македонската столица Скопие - 183 km и до гръцкия пристанищен град Солун - 199 km. Наблизо са най-големите български зимни центрове - Банско (57 km) и Боровец (83 km), а най-близките курорти по бреговете на Бяло море са на 185 km.
През Благоевград минава железопътна линия, свързваща Централна Европа с Гърция и международен път Е-79, част от транс-европейския коридор №4.