Бургас

 

 

Бургас е най-големия град в югоизточна България. Според преброяването през 2011 година той има население от 200 271 души и е 4-тият по големина град в страната. Бургас е най-важният икономически, транспортен, административен и културен център в цяла Югоизточна България.
До Бургас се намира най-голямата в югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия и най-големия работодател в България. Там се намират международното и първото по натовареност българско летище, пристанището с най-голям товарооборот в страната и единственото нефтено пристанище в страната.
Бургас е административен център на едноименната община и област и седалище на регионални и национални институции. Той е също е културен център с опера, театър и галерии, и с развиващ се в последните години морски и фестивален туризъм. Катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастира „Света Анастасия“ на едноименния остров в акваторията на Бургаския залив е единствения запазен средновековен островен манастир в Черно Море.